Главная Пекар

Пекар

P4290046ПЕКАР 
Хліб вважається священним продуктом на столах слов'ян.                  
Це пов'язано з його властивістю швидко вгамовувати голод, так як він має високу харчову цінність. Більш того, той, хто знає, яким нелюдським працею давався цей самий продукт нашим предкам, розуміє, чому він має такий високий статус серед всіх продуктів харчування. А людина, яка пече хліб, називається пекар.
Тим, хто бажає є хлібобулочні вироби смачніше, ніж у магазині, також варто освоїти це ремесло.
 
Історія професії 
Людям давно відома технологія виготовлення тіста з подальшим випіканням хліба. Вчені припускають, що вперше дріжджове тісто придумали 4 тисячі років тому. А ось згадки про перші професійні пекарі, які заробляли собі цим ремеслом на життя, відносяться до XII сторіччя до н. е.., коли в Єгипті з'явилися у продажу перші булочки. Взагалі ця найдавніша цивілізація дала світові найпоширеніший і найбільш зручний для обробки сорт пшениці. Пекарі як професія набули поширення тільки в XX столітті, так як до цього більшість людей випікало хліб у себе вдома. ... Соціальна значущість професії в суспільстві: Складно переоцінити заслугу пекарів перед народом. Без їх роботи людям довелося б голодувати. Сьогодні багато комбінатів і комерційних пекарнею наймають фахівців з випічки хлібобулочних виробів. Особливу заслугу ці професіонали мають перед городянами. Життя в місті (особливо у великому) йде в такому швидкому темпі, що випікати хліб в домашніх умовах ніхто не погодився б. Ми вже звикли купувати більшу частину продуктів в готовому вигляді, щоб не займатися приготуванням. У першу чергу в цей список можна записати хліб.
 
Масовість і унікальність професії 
У пекарнях, на хлібозаводах і великих ресторанах до пекарям пред'являють приблизно одні й ті ж вимоги: охайність в роботі, загострений нюх і смак, уважність і безвідмовна пам'ять. Пекар ні в якому разі не повинен забувати, скільки часу і що саме в нього там стоїть в печі. Зрозуміло, що у тлумачного пекаря повинен бути той самий секретний рецепт, яким він буде дивувати своїх клієнтів.
 
Де отримати професію 
Для цієї роботи потрібен талант і бажання, більше ніж освіта. А отримати свідоцтво пекаря-кондитера або пекаря-майстра, можна закінчивши професійний ліцей з відповідної спеціальності. А практикуватися і експериментувати зі своїми рецептами майбутнім фахівцям у цій галузі можна навіть у домашніх умовах, тим самим радуючи своїми кулінарними шедеврами.
 
Загальна характеристика професії 
Випікає хліб та хлібобулочні вироби. Замішує тісто, визначає його готовність до випічки. Укладає тісто на листи і відправляє їх у піч. Контролює процес випічки. Регулює рух пічного конвеєра. Визначає готовність виробу.
 
Вимоги до індивідуальних особливостей фахівця 
Фізична витривалість, тонка нюхова і смакова чутливість, координація рухів рук, об'ємний окомір, пам'ять на образи, спостережливість, охайність.
 
Медичні протипоказання 
Робота не рекомендується людям із захворюваннями сердечно-судинної системи, органів дихання, опорно-рухового апарату з порушенням рухових функцій, ендокринних захворювань (цукровий діабет), шкірною алергією і екземою кистей рук, дефектами зору, хронічними інфекційними захворюваннями.
 
Вимоги до професійної підготовки 
Гарні знання з органічної хімії, знання основ мікробіології і математики. Повинен знати будову, принципи роботи та правила експлуатації печі, тістоділильної та ін. машин, способи обробки, підготовки і випічки тіста, правила техніки безпеки та виробничої санітарії, стандарти і технічні умови на всі сорти хлібобулочних виробів.
 
Вимоги до професійної підготовки:
           Повинен знати:
-    основи хімії і фізики (за шкільною програмою);
- технологію машинної обробки тіста, технологію хлібопекарського виробництва, технологію приготування борошняних кондитерських виробів з основами товарознавства, устаткування хлібопекарського і кондитерського виробництва;
-    охорону праці;
-    основи мікробіології санітарії і гігієни, сировину та матеріали;
-    організацію виробництва; облік,калькуляцію і звітність;
-    інформаційні технології.
 
Медичні протипоказання:
Робота не рекомендована людям, які страждають на захворювання:
І. Ендокринна патологія
   - аутоімунний тиреодинит;
   -  гипотиреод.
ІІ. Хронічні психічні захворювання і прирівняні до них стани:
-                     епілепсія.
ІІІ. Алергічні захворювання:
-                     риносинусний бронхіт;
-                     бронхіальна астма;
-                     дерматит;
-                     анафілактичний шок.
ІV. Хронічні захворювання кишкового тракту з любою формою та ступеню тяжкості захворювання.