Главная Бісквитник, вафельник

Бісквітник, вафельник

IMG 3586Бісквітник,вафельник
 
Загальна характеристика професії:
 
Професія бісквітчіка - " смачна " професія. Його працею виготовляються різні здобні висококалорійні вироби : бісквіти , печиво вищих сортів , пряники і пр. , які в широкому асортименті представлені покупцям на прилавках спеціалізованих магазинів. Процес виробництва даних виробів механізований. Професійні функції бісквітчіка пов'язані з управлінням агрегатами і механізмами , що входять до поточно- механізовану лінію.         
 
 Бісквітчік готує формующий агрегат і потокову лінію до роботи ; заготовлює борошно , цукор , масло , сіль , есенції , прянощі і хімічні розпушувачі ; управляє процесами замішування , оброблення та вальцювання тіста; регулює роботу штампує механізму і всього устаткування . Під час виробничого процесу робочий спостерігає за подачею , швидкістю руху тіста; стежить за товщиною і безперервністю тестової лінії ; за процесами збивання кремів , вимішування начинок ; формует і випікає вироби .
 
 Бісквітчік виготовляє різноманітну продукцію , про процес виробництва якої він повинен дуже багато знати ( рецептуру і технологію приготування , методи визначення якості сировини , напівфабрикатів і готових виробів та ін.) У зв'язку з цим бісквітчіку дуже допомагає в роботі хороша пам'ять, що дозволяє утримувати в голові ці відомості. Працівникові важливо також мати хороший зір , нюх , смак, дотик . За допомогою даних відчуттів і сприйнять він здійснює численні контрольні операції, що є практично основними його професійними функціями. Робочий , який успішно працює на даному виробництві , обов'язково володіє здатністю розподілу уваги . Ця здатність - запорука його ефективності і якості праці .
 
 Працюють бісквітчікі на бісквітних фабриках і комбінатах . У процесі праці робітникові доводиться відчувати і коливання температури , і виробничий шум , тому він повинен володіти стійкістю до їх дії . У зв'язку з тим , що даний робітник має справу з виробництвом продуктів харчування , йому необхідні такі якості , як акуратність , охайність , почуття відповідальності.
 
Вимоги до індивідуальних особливостей спеціаліста:
-                     фізична сила;
-                     нормальна гострота зору та слуху, добрі органолептичні властивості;
-                     тонке вміння сприйняти предмет на дотик;
-                     точний об’ємний окомір;
-                     точна зорова рухова координація;
-                     наочно-образне мислення;
-                     творчий підхід до справи.
 
Вимоги до професійної підготовки:
           Повинен знати:
-                     основи хімії і фізики (за шкільною програмою);
-                     технологію машинної обробки тіста, технологію хлібопекарського виробництва, технологію приготування борошняних кондитерських виробів з основами товарознавства, устаткування хлібопекарського і кондитерського виробництва;
-                     охорону праці;
-                     основи мікробіології санітарії і гігієни, сировину та матеріали;
-                     організацію виробництва; облік,калькуляцію і звітність;
-                     інформаційні технології.
 
Медичні протипоказання:
Робота не рекомендована людям, які страждають на захворювання:
І. Ендокринна патологія
   - аутоімунний тиреодинит;
   -  гипотиреод.
ІІ. Хронічні психічні захворювання і прирівняні до них стани:
-                     епілепсія.
ІІІ. Алергічні захворювання:
-                     риносинусний бронхіт;
-                     бронхіальна астма;
-                     дерматит;
-                     анафілактичний шок.
ІV. Хронічні захворювання кишкового тракту з любою формою та ступеню тяжкості захворювання.