ПЕКАР
Загальна характеристика професії
Випікає хліб та хлібобулочні вироби. Замішує тісто, визначає його готовність до випічки. Укладає тісто на листи і відправляє їх у піч. Контролює процес випічки. Регулює рух пічного конвеєра. Визначає готовність виробу.
Вимоги до індивідуальних особливостей фахівця
Фізична витривалість, тонка нюхова і смакова чутливість, координація рухів рук, об'ємний окомір, пам'ять на образи, спостережливість, охайність.
Медичні протипоказання
Робота не рекомендується людям із захворюваннями сердечно-судинної системи, органів дихання, опорно-рухового апарату з порушенням рухових функцій, ендокринних захворювань (цукровий діабет), шкірною алергією і екземою кистей рук, дефектами зору, хронічними інфекційними захворюваннями.
Вимоги до професійної підготовки
Гарні знання з органічної хімії, знання основ мікробіології і математики. Повинен знати будову, принципи роботи та правила експлуатації печі, тістоділильної та ін. машин, способи обробки, підготовки і випічки тіста, правила техніки безпеки та виробничої санітарії, стандарти і технічні умови на всі сорти хлібобулочних виробів.
Вимоги до професійної підготовки:
Повинен знати:
- основи хімії і фізики (за шкільною програмою);
- технологію машинної обробки тіста, технологію хлібопекарського виробництва, технологію приготування борошняних кондитерських виробів з основами товарознавства, устаткування хлібопекарського і кондитерського виробництва;
- охорону праці;
- основи мікробіології санітарії і гігієни, сировину та матеріали;
- організацію виробництва; облік,калькуляцію і звітність;
- інформаційні технології.
Медичні протипоказання:
Робота не рекомендована людям, які страждають на захворювання:
І. Ендокринна патологія
- аутоімунний тиреодинит;
- гипотиреод.
ІІ. Хронічні психічні захворювання і прирівняні до них стани:
- епілепсія.
ІІІ. Алергічні захворювання:
- риносинусний бронхіт;
- бронхіальна астма;
- дерматит;
- анафілактичний шок.
ІV. Хронічні захворювання кишкового тракту з любою формою та ступеню тяжкості захворювання.
Розмір заробітної плати кваліфікованого робітника
за фахом Пекар складає 4800-10000 грн. на місяць. |