Главная Кухар. Кондитер

Матеріально-технічне забезпечення з професій
«Кухар» та «Кондитер»


 Професійно-теоретична підготовка проводиться в навчальних кабінетах:
Технології приготування їжі з основами товарознавства
Лабораторії кулінарії
Організація обслуговування і виробництва
Устаткування підприємств харчування
Охорони праці
Всі кабінети обладнані навчальними меблями, ПК, проектором, комплексно-методичним
забезпеченням, роздатковим матеріалом, наочними посібниками, довідковою література. Площа
кабінетів в розрахунку на 1 здобувача освіти складає в середньому 1,6 м².
Професійно-практична підготовка проходить в
Лабораторія кулінарії, яка розташована в приміщенні площею 120 м², забезпечена обладнанням,
пристроями та інструментом, примусовою вентиляцією, а саме:
- пароконвектоматом;
- багатофункціональною кухонною машиною KENWOOD;
- електроміксерами;
- холодильником;
- електричними вагами;
- електричними та індукційною плитами;
- мийками;
- посудом, інвентарем.

 

DSC00647

Кухар. Кондитер

Загальна характеристика професії:

Сьогодні тисячі кухарів працюють в кафе, їдальнях, ресторанах, барах.

Головне завдання кухаря - готувати не тільки смачну, але й здорову їжу. Недарма в народі кажуть: гарний кухар вартий лікаря.

Але, щоб оволодіти усіма тонкощами мистецтва готування їжі, потрібно знати дуже багато. Адже кухар здійснює первинну кулінарну обробку сирих продуктів, готує порційні напівфабрикати, холодні закуски, перші, другі і треті страви, різноманітні соуси, місить тісто і випікає з нього вироби. Кухар визначає якість їжі.

Вимоги до індивідуальних особливостей спеціаліста:

  • природні здібності до творчості;
  • гарний окомір і зорова пам'ять;
  • яскраве уявлення і образне мислення;
  • чітка координація і точність рухів;
  • концентрація уваги;
  • розрізнення кольорів.

Вимоги до професійної підготовки:

 Повинен знати:

  • правила теплової обробки харчових продуктів та напівфабрикатів;
  • прийоми та послідовність виконання операцій з первинної обробки м'яса, риби, овочів, круп та інших продуктів; асортимент напівфабрикатів з котлетної маси та правила їх приготування;
  • види каш та правила їх варіння;
  • прийоми варіння овочів;
  • кулінарне призначення окремих харчових продуктів;
  • ознаки доброякісних продуктів та органолептичні методи їх визначення;
  • призначення обладнання, виробничого інвентаря, інструментів, вимірювальних приладів, посуду, тари;
  • правила приготування страв з концентратів, а також правила роздачі страв масового попиту.

 Повинен вміти:                                                                                                                    Відеоurok v_n

  • варити картоплю та овочі, бобові, макаронні вироби, каші;
  • смажити млинці, оладки;
  • запікати овочеві та круп'яні вироби;
  • формувати та панірувати напівфабрикати з котлетної маси;
  • виконувати допоміжні роботи з приготування страв та кулінарних виробів (просмажування, протирання);
  • проводити первинну кулінарну обробку сировини (овочів, круп, м'ясних та рибних продуктів), включаючи розморожування м'яса та риби, обробку субпродуктів;
  • приготування страв з концентратів, порціонування.

Медичні протипоказання:

Робота не рекомендована людям, які страждають на захворювання:

1. Ендокринна патологія

   - аутоімунний тиреодинит;

   -  гипотиреод.

2. Хронічні психічні захворювання і прирівняні до них стани:

-    епілепсія.

3. Алергічні захворювання:

-    риносинусний бронхіт;

-    бронхіальна астма;

-    дерматит;

-    анафілактичний шок.

4. Хронічні захворювання кишкового тракту з любою формою та ступеню тяжкості захворювання. 

 


Розмір заробітної плати кваліфікованого робітника  
за фахом Пекар складає 4800-15000 грн. на місяць.

 

 

СПОРТИВНА РОБОТА