5122 Кухар Затверджені стандарти професійної освіти 2021 | Міністерство освіти і науки України (mon.gov.ua) (11) |
Кухар — дуже творча та цікава для тих, хто любить частувати інших смачними стравами та вигадувати нові мікси й смаки. Кухар – це людина, яка професійно готує їжу для інших людей, як правило, в закладах громадського харчування. Кухар готує супи, другі страви, іншу їжу, знає, як правильно зберігати продукти, готує різні страви згідно з рецептом й дотриманням технології приготування, володіє хорошими смаковими якостями та красивим зовнішнім виглядом.
Тип професії: «людина-людина».
Коротка історія професії
Першим кухарем в історії людства став первісний мисливець, випадково обсмажити шматок своєї здобичі на багатті. Печерні люди, скуштувавши приготоване таким чином м’ясо, стали постійно смажити його на багатті. І досить скоро, методом «проб і помилок», з’ясували, що у когось мамонт виходить соковитим і смачним, а у деяких взагалі неїстівним. Звичайно, приготування їжі стали довіряти тому, у кого виходило смачніше. Таким або приблизно таким чином зародилася професія кухар.
Історія професії кухар знала як періоди запаморочливих злетів, так і застою. Після тривалого періоду застою лише наприкінці Середніх століть, за часів великих відкриттів, коли в європейські країни стали проникати різноманітні східні прянощі і спеції, кулінарне мистецтво стала стрімко розвиватися. З того часу йде постійне кулінарне суперництво між Італією і Францією. У розвитку кухарського мистецтва брали участь не тільки професійні кулінари, але і вчені мужі і навіть державні діячі. Кардинали Мазаріні і Рішельє створювали нові страви, а великий філософ Мішель Монтень написав цілий трактат “Наука їжі”. Сучасні італійські ресторани досі готують страви, придумані великим композитором Россіні, а французи пишаються внеском у національну кулінарію Оноре де Бальзака та Олександра Дюма-батька.
Історично доля нашої кухні склалась так, що вона особливо яскраво розквітала у монастирях. Так, вже в XI ст. в Києво-Печерському монастирі серед ченців було кілька кухарів. Багато страв зазнали змін в рецептурі і способах приготування, внаслідок чого погіршились і їх смакові якості — адже більшість страв української кухні, на відміну від страв інших кухонь, відзначається складною рецептурою і комбінованими способами їх готування. Наприклад, при варінні українського борщу використовується до 20 різних продуктів, що створює приємний смаковий букет і високу поживність цієї страви.
Медичні протипоказання
Робота НЕ рекомендована людям, які страждають на захворювання:
- Органів дихання;
- Серцево-судинної системи;
- Органів травлення;
- Нирок і сечовивідних шляхів;
- Опорно-рухового апарату;
- Нервової системи;
- Хвороби шкіри з локалізацією на кистях;
- Бактеріоносійство.
Вимоги до індивідуальних особливостей спеціаліста:
- гарний фізичний розвиток;
- працелюбність;
- культура поведінки;
- акуратність;
- товариськість;
- тактовність;
- стійкість уваги;
- емоційна стійкість;
- чесність;
- відповідальність
Вимоги до професійної підготовки
Повинен знати:
- правила теплової обробки харчових продуктів та напівфабрикатів;
- прийоми та послідовність виконання операцій з первинної обробки м’яса, риби, не рибних продуктів, овочів, круп, бобових, макаронних виробів та інших продуктів;
- асортимент напівфабрикатів з котлетної маси та правила їх приготування;
- види круп, бобових, макаронних виробів та правила їх варіння;
- кулінарне призначення окремих харчових продуктів;
- ознаки доброякісних продуктів та органолептичні методи їх визначення;
- призначення обладнання, виробничого інвентарю, інструментів, вимірювальних приладів, посуду, тари;
- правила приготування страв з концентратів, порціонування, а також правила реалізації страв масового попиту.
Перспективи роботи: Готувати їжу потрібно в ресторанах, кафе, кафетеріях, барах. А ще працювати можна в школі, дитсадку, лікарні, на підприємстві або ж в сім’ї. Кар’єрний ріст передбачає розвиток від помічника кухаря до шеф-кухаря в престижному закладі. У перспективі – можна започаткувати власну справу і відкрити кав’ярню чи ресторан.
Кваліфікаційні вимоги
Повинен знати:
- види, властивості, кулінарне призначення та особливості обробки картоплі, овочів, грибів, м’яса, риби, птиці, дичини, круп, макаронних виробів і бобових, сиру, яєць, тіста, консервів, концентратів та інших продуктів, ознаки та органолептичні методи визначення їх доброякісності, терміни та умови їх зберігання;
- способи, методи та форми нарізання овочів і зелені;
- технологію виготовлення котлетної маси з м’яса, риби та напівфабрикатів з неї;
- прийоми, способи та послідовність виконання теплового оброблення продуктів;
- правила реалізації, відпуску (комплектації) готової продукції, терміни та умови зберігання страв;
- рецептури, технологію виготовлення, вимоги до якості варених, смажених, запечених овочів, страв з круп, макаронних виробів і бобових, нескладних супів, страв з яєць, прісного тіста, страв з концентратів;
- організацію робочих місць під час виконання робіт;
- правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;
- правила роботи підприємств харчування;
- санітарні правила для підприємств харчування;
- правила санітарної обробки столового та кухонного посуду, інструментів, інвентарю, їх маркування та використання;
- технічні вимоги безпеки праці; правила та норми протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни;
- призначення, зміст та порядок користування нормативно-технологічними документами: Збірником рецептур страв і кулінарних виробів, технологічними картками.
Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти
- повна загальна середня освіта (по закінченні навчання);
- без вимог до стажу роботи.
Попит на ринку праці
Кухарі потрібні у будь-якому закладі харчування. Зростання культури харчування та туризму збільшує попит на професійних кухарів. Попри економічні труднощі, ресторанний бізнес в Україні продовжує розвиватися. Зростає попит на кухарів української, європейської та азійської кухні.
Від оригінальності кухні тепер залежить попит закладу у споживачів, а з тим – і його успішність. Перед сучасними кухарями відкриваються майже нескінченні можливості в розвитку. Навчання, можливість переймати досвід кращих кулінарів та проявляти себе в багатьох професійних конкурсах – лише мала частина від того, що пропонується кухарю світом.
Споріднені професії:
- Кондитер;
- Пекар;
- Бармен;
- Офіціант;
- Ресторатор.
Заробітна плата кухаря визначається обсягом відпрацьованих днів або годин, розмір середньої заробітної плати кваліфікованого робітника складає від 25 000 до 35 000 тисяч гривень.