7412 Кондитер

Затверджені стандарти професійно-технічної освіти 2017 | Міністерство освіти і науки України (mon.gov.ua) (46)

Кондитер — це професійний кухар, але його майстерність цілком присвячено створенню десертів, випічки та інших кондитерських виробів. У цьому мистецтві необхідна особлива смакова пам’ять, відмінне відчуття запахів і витончений смак, величезне творча уява і навіть знання в галузі архітектури, скульптури, а так само художнього мистецтва. Кондитер зобов’язаний прекрасно розбиратися не тільки в продуктах, але і в їх поєднаннях, складі, термінах та умовах зберігання.

Тип професії: «людина — художній образ».

Коротка історія професії

Першими кондитерами були індіанці майя, що відкрили дивовижні властивості шоколаду, а жителі стародавньої Індії пізнали смак цукру з тростини і готували з нього солодкі палички (приблизно у 850-му році нашої ери).

Історія кондитерського мистецтва своїм корінням йде в глибоку старовину і нерозривно пов’язана з активним використанням меду, а потім і цукру, який вперше навчилися отримувати з соку цукрової тростини в Індії приблизно в 850-му році нашої ери. Як окреме мистецтво воно виникло і набуло широкого поширення спочатку в Італії в кінці XV-початку XVI століття. Це сталося з появою цукру в тих регіонах. До тих пір всі основні солодощі в Європі купувалися на Сході переважно у арабів, одних з родоначальників кондитерської справи в стародавньому світі.

Цікаве походження слова «кондитер». Спочатку це було італійське дієслово «кандіере», що означало «варити в цукрі». Це слово збігається з латинським дієсловом «кондитор», що означає майстра, який приготовляє їжу на професійному рівні. У пізніші часи при дворах королівських осіб та вищої знаті в Європі кондитери входили в число привілейованих слуг.

Медичні протипоказання

Робота НЕ рекомендована людям, які страждають на захворювання:

  • серцево-судинної системи;
  • органів дихання;
  • опорно-рухового апарату з порушенням рухових функцій;
  • ендокринних захворювань (цукровий діабет);
  • шкірною алергією і екземою кистей рук;
  • дефектами зору;
  • хронічними інфекційними захворюваннями.

Вимоги до індивідуальних особливостей спеціаліста:

  • фізична витривалість;
  • тонка нюхова і смакова чутливість;
  • координація рухів рук;
  • об’ємний окомір;
  • пам’ять на образи;
  • спостережливість;
  • охайність;
  • чесність;
  • відповідальність.

Вимоги до професійної підготовки

Повинен знати:

  • асортимент, рецептури і технологію виготовляння простих тортів, тістечок, поштучних кондитерських і хлібобулочних виробів масового попиту, включаючи заміс тіста і виготовлення кремів, начинок, вимоги до якості;
  • ґатунок борошна, його хлібопекарські якості;
  • способи і прийоми оформлення виробів, техніку нанесення трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескладними поєднанням фарб;
  • техніку і способи оздоблення виробів помадкою, марципаном, шоколадом, кремом;
  • режим і тривалість випікання (смаження) виробів;
  • правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;
  • правила роботи підприємств харчування; санітарні правила для підприємств харчування;
  • основи раціональної організації робочих місць;
  • правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

  • повна загальна середня освіта (по закінченні навчання);
  • без вимог до стажу роботи.

Попит на ринку праці

Зростання культури харчування та туризму збільшує попит на професійних кондитерів. Попри економічні труднощі, ресторанний бізнес в Україні продовжує розвиватися. Зростає попит на кондитерів із базовими компетентностями, завдяки яким є можливість реформування рівня знань технології приготування кондитерських виробів до світового стандарту.

Попит на фахівців-кондитерів є стабільним і стійким. Крім великих приватних і державних підприємств, майстри «солодкого ремесла» є в попиті у невеликих ресторанах, ресторанах високої кухні, кафе, кондитерських, точках громадського харчування, барах.

Споріднені професії:

  • Кухар;
  • Пекар;
  • Бісквітник;
  • Кулінар;
  • Бармен;
  • Офіціант;

Заробітна плата ондитера визначається обсягом відпрацьованих днів, годин або виготовленої продукції, розмір середньої заробітної плати кваліфікованого робітника складає від 28 000 до 37 000 тисяч гривен.