Пекар — як правило, на всіх підприємствах до працівників цієї професії висувають схожі вимоги. Пекарі завжди повинні зберігати уважність, відповідальність і охайність, до того ж їм ніяк не обійтися без відмінного смаку і нюху. У сьогоденні не вистачає фахівців даної професії.

 Пекар бере участь у складанні рецептури вироблених виробів, або використовує вже затверджену, вибирає вихідні матеріали для різних сортів хліба, надає їм потрібну форму, після чого запікає. Пекарі здійснюють завантаження сировини, проводять запуск обладнання, контролюють весь процес, починаючи від витримки тіста та його розкладки формами, до визначення ступеня готовності хлібобулочних виробів. Основною особливістю цієї професії і те, що багато операцій у ній не можна механізувати, наприклад, плетіння косичок з тіста чи нанесення орнаменту, ці операції виконуються завжди вручну, без зупинки конвеєра.

Тип професії: «людина — художній образ».

Коротка історія професії

Професія “пекар” – дуже давня. Хліб прийшов до нас із глибини століть. Спочатку люди вживали зерна диких злаків у сирому вигляді, потім людина навчилася розтирати зерна і змішувати їх з водою – цей момент вважається першим відкриттям хліба.

Друге відкриття хліба зв’язане з винаходом ручних млинів. З густої зернової каші люди ліпили коржі і пекли їх на розпечених каменях.

Остаточне, третє відкриття хліба зв’язане з використанням вогню. Хліб винайшли єгиптяни, вони перші навчилися розпушувати тісто способом шумування (використовуючи силу мікроорганізмів). Відбулося це 5-6 тисяч років тому. Таким чином, цей час можна вважати часом створення технології хлібобулочного виробництва. А першими пекарями можна вважати всіх древніх єгипетських жінок – “охоронниць вогню”.

Слово “пекар” з’явилося в 1300-1200 роках до н.е. Про це свідчать окремі вказівки в письмових джерелах. А як ремесло хлібопечення стає визнаним і шанованим через 8-10 сторіч. Дуже часто пекарів називали “басманниками”, від слова “басман” – хліб для царя. Професія пекарів раніше вважалася дуже почесною. Особливістю нашого хлібопечення є виробництво житнього хліба. Кожна країна світу має свій національний хлібобулочний виріб, згадайте про невід’ємну частину борщу – пампушки з часником.

Останнім часом зафіксований різкий стрибок у розвитку хлібобулочної промисловості. Особливістю на сьогоднішній день є велика кількість приватних, невеликих підприємств (пекарень) хлібобулочної промисловості.

Медичні протипоказання

Робота НЕ рекомендована людям, які страждають на захворювання:

  • Органів дихання;
  • Серцево-судинної системи;
  • Органів травлення;
  • Нирок і сечовивідних шляхів;
  • Опорно-рухового апарату;
  • Нервової системи;
  • Хвороби шкіри з локалізацією на кистях рук;
  • Бактеріоносійство.

Вимоги до індивідуальних особливостей спеціаліста:

  • тонка нюхова і смакова чутливість;
  • гарний фізичний розвиток;
  • координація рухів рук;
  • об’ємний окомір;
  • пам’ять на образи;
  • спостережливість;
  • охайність;
  • чесність;
  • відповідальність.

Вимоги до професійної підготовки

Повинен знати:

  • основи технологічного процесу випікання хлібобулочних та борошняно-кондитерських виробів;
  • способи укладання виробів на лотки, вагонетки, транспортер.
  • параметри температурного та парового режимів випікання;
  • методи визначення готовності тістових заготовок до випікання та якості готової продукції;
  • способи регулювання тривалості випікання, зволоженості пекарної камери;
  • фактори, що впливають на вихід хліба та методи їх розрахунку;
  • норми продуктивності печі;
  • будову, принцип роботи та правила експлуатації обслуговуваного устаткування;
  • державні стандарти на готову продукцію, що виробляється.

Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

  • повна загальна середня освіта (по закінченні навчання);
  • без вимог до стажу роботи.

Попит на ринку праці

Останнім часом зафіксований різкий стрибок у розвитку хлібобулочної промисловості. Особливістю на сьогоднішній день є велика кількість приватних, невеликих підприємств (пекарень) хлібобулочної промисловості, підприємства суспільного харчування (ресторани, кафе, закусочні, їдальні, чайні, буфети) тому з працевлаштуванням проблем не виникає.

Перспективи кар’єрного росту присутні при наявності достатньої освіти. Можна підвищити розряд, можливо стати бригадиром, або начальником зміни, можна здобути професії: інженер-технолог, інженер-механік, лаборант хлібопекарського виробництва після закінчення вузів харчової і хлібопекарської промисловості. Також є перспектива відкрити власну пекарню, стати технологом або директором хлібокомбінату.

Споріднені професії:

  • Кухар;
  • Бісквітник;
  • Вафельник;
  • Машиніст потокової лінії формування хлібних виробів;
  • Машиніст тістоділильних машин;
  • Формувальник тіста;
  • Кулінар;
  • Технік-технолог;
  • Пресувальник макаронних виробів;
  • Кондитер.

Заробітна плата пекаря визначається обсягом відпрацьованих днів, годин або виготовленої продукції, розмір середньої заробітної плати кваліфікованого робітника складає від 25 000 до 30 000 тисяч гривен.