Серед 19 професій загальнодержавного значення, перелік яких визначив уряд – унікальна професія тістороб.

Тістороб – одна з найнеобхідніших професій сьогодення.

Майбутнє харчової промисловості значною мірою залишається за хлібозаводами і кондитерськими цехами, оснащеними сучасною технікою, оптимальними технологіями та кваліфікованими кадрами.

Сучасний хлібозавод – це завод-автомат. Починаючи з моменту надходження сировини та завершуючи упакуванням готової продукції, всі операції виконують механізми. Але це лише з першого погляду здається, що тісто готують механізми. Насправді його виготовляє тістороб. Тісто сьогодні, як і раніше, залишається таким же ніжним, примхливим і потребує уважного ставлення, як і під час ручного приготування.

Тісто – це «живий» продукт, де живуть та діють найпростіші організми – дріжджі, під впливом яких відбуваються складні біохімічні та фізико-хімічні процеси. І хоча тісто – це тільки ще напівфабрикат, але від нього на дев’яносто відсотків залежить якість готового виробу: смак, аромат, зовнішній вигляд тощо. Таким чином, професія тістороба є однією із найважливіших ланок у технологічному процесі приготування хліба.

 Тип професії: «людина — техніка».

Коротка історія професії

Хліб прийшов до нас із глибини століть. Спочатку люди вживали зерна диких злаків у сирому вигляді, потім людина навчилася розтирати зерна і змішувати їх з водою – цей момент вважається першим відкриттям хліба. Друге відкриття хліба пов’язане з винаходом ручних млинів. З густої зернової каші люди ліпили коржі і пекли їх на розпеченому камінні. Остаточне, третє відкриття хліба пов’язане з використанням вогню. Хліб винайшли єгиптяни. Вони перші навчилися розпушувати тісто способом шумування (використовуючи силу мікроорганізмів). Відбулося це 5-6 тисяч років тому. Таким чином, цей час можна вважати часом створення технології хлібобулочного виробництва.

Медичні протипоказання

Робота НЕ рекомендована людям, які страждають на захворювання:

  • Органів дихання;
  • Серцево-судинної системи;
  • Органів травлення;
  • Нирок і сечовивідних шляхів;
  • Опорно-рухового апарату;
  • Нервової системи;
  • Хвороби шкіри з локалізацією на кистях рук;
  • Бактеріоносійство.

Вимоги до індивідуальних особливостей спеціаліста:

  • висока концентрація і великий обсяг уваги;
  • високий рівень стійкості, переключення і розподілу уваги;
  • добре розвинена координація рухів;
  • гарна моторна пам’ять;
  • гарний рівень розвитку смакової і нюхової пам’яті;
  • гарне здоров’я і фізична стійкість (здатність переносити фізичну напругу і високу температуру протягом довгого часу);
  • розвинений нюх, дотик (відчуття температури, тиску) – уміння визначити готовність і якість продукції за допомогою аналізаторів;
  • гарне зорове сприйняття (уміння визначити якість і готовність продукції);
  • розвинена словесно-логічна пам’ять (здатність запам’ятати технологію приготування різних сортів хлібобулочних виробів);
  • добре розвинене “почуття часу”.

Вимоги до професійної підготовки

Повинен знати:

  • технологічний процес приготування опари, заквасок, тіста на тістомісильних машинах періодичної дії;
  • встановлений технологічний режим та параметри приготування тіста;
  • процеси, що відбуваються під час бродіння;
  • методи розрахунку тривалості режиму приготування тіста;
  • методи контролю та регулювання технологічного режиму;
  • будову, принцип роботи обслуговуваного устаткування;
  • правила дозування та відліку дозованих порцій;
  • методи визначення готовності опари і тіста; сорти борошна та основних компонентів сировини;
  • органолептичні методи оцінки якості сировини та тіста.

Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

  • повна загальна середня освіта (по закінченні навчання);
  • без вимог до стажу роботи.

Попит на ринку праці

Професійна кар’єра тістороба починається з праці в ресторанах, кафе, закусочних, їдальнях, буфетах, магазинах з авторською кухнею, піцеріях, бургерних і в процесі розвитку кар’єра продовжується у якості головних технологів, завідувачів лабораторій підприємств, відкривається можливість займати і більш відповідальні керівні посади.

Споріднені професії:

  • Кухар;
  • Бісквітник;
  • Вафельник;
  • Машиніст потокової лінії формування хлібних виробів;
  • Машиніст тістоділильних машин;
  • Формувальник тіста;
  • Кулінар;
  • Технік-технолог;
  • Кондитер.

Заробітна плата пекаря визначається обсягом відпрацьованих днів, годин або виготовленої продукції, розмір середньої заробітної плати кваліфікованого робітника складає від 19 000 до 27 000 тисяч гривен.