- 7412 Тістороб
- Затверджені стандарти професійної освіти 2019 | Міністерство освіти і науки України (mon.gov.ua) (53)
Серед 19 професій загальнодержавного значення, перелік яких визначив уряд – унікальна професія тістороб.
Тістороб – одна з найнеобхідніших професій сьогодення.
Майбутнє харчової промисловості значною мірою залишається за хлібозаводами і кондитерськими цехами, оснащеними сучасною технікою, оптимальними технологіями та кваліфікованими кадрами.
Сучасний хлібозавод – це завод-автомат. Починаючи з моменту надходження сировини та завершуючи упакуванням готової продукції, всі операції виконують механізми. Але це лише з першого погляду здається, що тісто готують механізми. Насправді його виготовляє тістороб. Тісто сьогодні, як і раніше, залишається таким же ніжним, примхливим і потребує уважного ставлення, як і під час ручного приготування.
Тісто – це «живий» продукт, де живуть та діють найпростіші організми – дріжджі, під впливом яких відбуваються складні біохімічні та фізико-хімічні процеси. І хоча тісто – це тільки ще напівфабрикат, але від нього на дев’яносто відсотків залежить якість готового виробу: смак, аромат, зовнішній вигляд тощо. Таким чином, професія тістороба є однією із найважливіших ланок у технологічному процесі приготування хліба.
Тип професії: «людина — техніка».
Коротка історія професії
Хліб прийшов до нас із глибини століть. Спочатку люди вживали зерна диких злаків у сирому вигляді, потім людина навчилася розтирати зерна і змішувати їх з водою – цей момент вважається першим відкриттям хліба. Друге відкриття хліба пов’язане з винаходом ручних млинів. З густої зернової каші люди ліпили коржі і пекли їх на розпеченому камінні. Остаточне, третє відкриття хліба пов’язане з використанням вогню. Хліб винайшли єгиптяни. Вони перші навчилися розпушувати тісто способом шумування (використовуючи силу мікроорганізмів). Відбулося це 5-6 тисяч років тому. Таким чином, цей час можна вважати часом створення технології хлібобулочного виробництва.
Медичні протипоказання
Робота НЕ рекомендована людям, які страждають на захворювання:
- Органів дихання;
- Серцево-судинної системи;
- Органів травлення;
- Нирок і сечовивідних шляхів;
- Опорно-рухового апарату;
- Нервової системи;
- Хвороби шкіри з локалізацією на кистях рук;
- Бактеріоносійство.
Вимоги до індивідуальних особливостей спеціаліста:
- висока концентрація і великий обсяг уваги;
- високий рівень стійкості, переключення і розподілу уваги;
- добре розвинена координація рухів;
- гарна моторна пам’ять;
- гарний рівень розвитку смакової і нюхової пам’яті;
- гарне здоров’я і фізична стійкість (здатність переносити фізичну напругу і високу температуру протягом довгого часу);
- розвинений нюх, дотик (відчуття температури, тиску) – уміння визначити готовність і якість продукції за допомогою аналізаторів;
- гарне зорове сприйняття (уміння визначити якість і готовність продукції);
- розвинена словесно-логічна пам’ять (здатність запам’ятати технологію приготування різних сортів хлібобулочних виробів);
- добре розвинене “почуття часу”.
Вимоги до професійної підготовки
Повинен знати:
- технологічний процес приготування опари, заквасок, тіста на тістомісильних машинах періодичної дії;
- встановлений технологічний режим та параметри приготування тіста;
- процеси, що відбуваються під час бродіння;
- методи розрахунку тривалості режиму приготування тіста;
- методи контролю та регулювання технологічного режиму;
- будову, принцип роботи обслуговуваного устаткування;
- правила дозування та відліку дозованих порцій;
- методи визначення готовності опари і тіста; сорти борошна та основних компонентів сировини;
- органолептичні методи оцінки якості сировини та тіста.
Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти
- повна загальна середня освіта (по закінченні навчання);
- без вимог до стажу роботи.
Попит на ринку праці
Професійна кар’єра тістороба починається з праці в ресторанах, кафе, закусочних, їдальнях, буфетах, магазинах з авторською кухнею, піцеріях, бургерних і в процесі розвитку кар’єра продовжується у якості головних технологів, завідувачів лабораторій підприємств, відкривається можливість займати і більш відповідальні керівні посади.
Споріднені професії:
- Кухар;
- Бісквітник;
- Вафельник;
- Машиніст потокової лінії формування хлібних виробів;
- Машиніст тістоділильних машин;
- Формувальник тіста;
- Кулінар;
- Технік-технолог;
- Кондитер.
Заробітна плата пекаря визначається обсягом відпрацьованих днів, годин або виготовленої продукції, розмір середньої заробітної плати кваліфікованого робітника складає від 19 000 до 27 000 тисяч гривен.